Kerst, Oud en Nieuw en diverse andere dingen
Door: Leroy
Blijf op de hoogte en volg Leroy en Nina
05 Januari 2010 | Nederland, Amsterdam
Iedereen een gelukkig en voorspoedig 2010 gewenst vanuit zonnig Curaçao.
We hopen dat jullie een goede kerst en een goede en gezellige jaarwisseling hebben gehad. Het is een beetje een rare ervaring om tijdens kerst in de tropen te zijn. Je ziet kerstversiering, kerstbomen, kerststallen en het is ruim dertig graden Celsius!
Op een avond zijn we de opvallendste kerstversiering op Curaçao gaan fotograferen. Ik zal een paar foto’s daarvan bijvoegen. Bij ons in de straat (Koraalspechtweg) staat op iemands balkon een levensgrote kerststal, kosten noch moeite worden gespaard.
Tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling hebben Nina en ik het heel rustig aan gedaan, maar dat was meer noodgedwongen. Kerstavond hadden we een (verrassings)feestje voor een collega van Nina die terug naar Nederland verhuist. Eerste kerstdag was Nina vrij en zijn we lekker thuis gebleven. Tweede kerstdag moest Nina werken en hebben we gegeten bij ‘De Kleine Wereld’.
Op 30 december hadden we het afscheidsfeest van Carina (collega van Nina, dezelfde als waar dat verrassingsfeestje voor was) en haar vriend Coert. Zij zijn hier voor langere tijd geweest en gaan nu terug naar Nederland.
De laatste dag van het jaar heb ik nog een duik gemaakt op het rif bij het Sea Aquarium, maar dat was geen succes. Qua duik dan, er stond heel erg veel stroming en de duik was toch iets te veel van het goede geweest.
Oudejaarsavond hebben we gevierd bij Michelle en Rob, Michelle is een collega van Nina. Eline, andere collega van Nina was er ook. Het was gezellig, Michelle en Rob wonen op een woonboot op het Spaanse Water dus het uitzicht en het zicht op vuurwerk (op verschillende plaatsen) was erg leuk. Ongeveer een uurtje na de jaarwisseling stond er alleen iets in brand aan de andere kant van het Spaanse Water, Rob en ik zijn voor de zekerheid even polshoogte gaan nemen met de Zodiac. Het bleek om een tuinoverkapping te gaan (ze hebben hier een naam voor zo’n ding maar dat kan ik nooit onthouden…).
Nu dat ik nog steeds veel vrije tijd heb breng ik ook redelijk veel tijd door op het Sea Aquarium. Ik houd dan Nina, de collegae van Nina en de Pelikanen gezelschap (zie foto).
Zo heb ik 2 januari mijn goede vriend Gordy meegeholpen met een foto maken van de Lionfish welke ze rond Curaçao gevangen hebben. Normaal komen deze jagers hier niet voor, maar doordat ze mogelijk zijn uitgezet of als gevolg van een orkaan (als aquariumvis) in het open water terecht zijn gekomen komen ze nu voor in het Caribische gebied. En nu zijn ze dus ook sinds enkele maanden gespot rond de benedenwindse eilanden.
Op het Sea Aquarium (waar gevangen vissen over het algemeen naartoe worden gebracht) hebben ze er inmiddels drie. Het was nog een heel werk om ze uit hun grote aquarium te halen en in een klein aquarium (beter geschikt om foto’s van te maken) te plaatsen.
De Lionfish veroorzaken nogal wat ophef op Curaçao en de andere eilanden. De vis heeft hier geen natuurlijke vijand en eet 40% van zijn eigen lichaamsgewicht per dag. Ze planten zich heel snel voort en doordat ze voornamelijk jonge (kleinere) vis eten kun je wel een voorstelling maken van wat het met de vispopulatie kan doen. Daarentegen zijn Lionfish wel heel mooi en sierlijk (maar daar heb je weinig aan als ze alles opeten). Daarom zijn sommigen van mening dat Lionfish gedood of gevangen moeten worden. De natuurlijke vijanden (groupers / baarzen) zijn door overbevissing vrijwel niet meer aanwezig hier, of in ieder geval niet voldoende. Het is zo dus een paradijs voor Lionfish hier…
In het wild heb ik ze trouwens nog niet gezien (tenminste niet hier).
Groeten vanuit een warm Curaçao!
Leroy (en Nina natuurlijk!).
05 Januari 2010 - 18:57
Zilla:
Hoi Leroy en Nina,
Jullie ook nog een gelukkig nieuwjaar gewenst! Weten jullie al wanneer jullie weer terug naar Nederland komen? Ik vertrek op 10 februari en blijf tot 1 juli in Zuid-Afrika. Misschien zien we ons voor die tijd nog even.
Groetjes Zilla en Lars -
05 Januari 2010 - 20:22
Koen:
Hoi Leroy en Nina,
Jullie zien er goed uit op de foto's. Weten jullie al een datum dat jullie terug komen? gaan we gezellig wat eten!!
We spreken elkaar snel weer!!
gr koen -
06 Januari 2010 - 05:00
Mara Rhebok:
Ook vanuit Bali een heel Gelukkig Nieuwjaar of zoals ze hier zeggen Selamat Tahun Baru
Wat een prachtige foto's weer. Thanks was weer even genieten hoor. -
06 Januari 2010 - 17:39
Johan Retel Helmrich:
Hoi luitjes,
Uiteraard de Beste wensen voor jullie en van harte beterschap Leroy.
Ik krijg echt weer helemaal heimwee naar Curacao als ik de foto's zo zie. En dan het lekkere weertje aldaar in contrast met het idioot koude weer hier. Doe de groetjes aan Hans en nog veel leut aldaar.
Gr.
Johan